Call us


Baas blijven over mijn data – Europa vecht voor haar digitale soevereiniteit
30/03/2021

En toen kwam Gaia-X. Niet te verwarren met Gaia, maar minstens met een even nobel doel : “digitale soevereiniteit voor alle Europese cloudgebruikers”, of weten waar je data staat, met wie je ze deelt, wat je eigendomsrechten zijn, en hoe je ze ook onvoorwaardelijk terugkrijgt. We gaan aan de praat met Jelle Hoedemaekers van Agoria Expert ICT Standardisation.


België komt op de 7e plaats, als je de penetratie van Cloudgebruik in Europa bekijkt. Het gebruik van cloudservices voor bedrijven is een handige delta om de digitale maturiteit te berekenen van een sector of een land. Waar Europa gemiddeld 36 % gebruik maakt van clouddiensten, is dat anno 2020 voor België reeds 50 %.

 


Vreemdgaan is lastig

Slimme fabrieken doen steeds meer beroep op cloudplatformen, waar ze niet alleen hun data sparen, maar ook delen, bewerken, interpreteren en onder de vorm van AI en apps met toegevoegde waarde terugtrekken om processen slimmer en veilig uit te voeren. De 5 cloudreuzen zoals Google, Amazon, Microsoft, Alibaba en IBM zijn en blijven de grote aanbieders in cloud en edge, en bieden een appetijtelijke overdaad van geïntegreerde toeters en bellen aan naar AI, beveiliging en app-development. Dus waarom zou je nog vreemd gaan?

Maar zo simpel is het allemaal niet. Bedrijven stappen in de cloud omdat de kosten van architectuur, lokale opslag, beveiliging, configuratie en support de pan uitrijzen. Dit is overhead die jaarlijks een extra vette kost aan upgrades en uitbreidingen vereist. Cloudservices zijn eerder als autoleasing, je weet dat alles werkt, voor een vooraf gekende variabele prijs per gebruiker. Groeit het aantal medewerkers, dan verhoog je gewoon je aantal accounts in 1 klik of omgekeerd. Het probleem is dat de Europese cloud gedomineerd wordt door vooral spelers uit de US. Ondertussen bakkeleien Microsoft en Amazon over wie de dominante aanbieder wordt in het JEDI project (US Military Cloud).

Maar we moeten Europese bedrijven zeker niet afschrijven in de cloud, meerdere grote en kleine partijen, technologieleveranciers en telecomoperatoren leveren hun eigen clouddiensten bij partners, toeleveranciers en eindklanten aan. Vanuit helicoptermodus zie je een lappendeken van services en gerelateerde diensten ontstaan met aan de bovenkant het trio cloudmogols, waar finaal enkele gerede twijfel rijst omtrent het bezit, de opslag, de recuperatie en beveiliging van al die strategische data. Kritische en strategische sectoren zoals overheden, energie, gezondheid, banken, medische sector, havens moeten ten honderd kunnen rekenen op de eigendomsrechten en beveiliging van hun data, waar die ook bewaard en gedeeld worden. Daar bovenop moet de portabiliteit (overstap en overdracht van data bij verhuis van provider) ten honderd gegarandeerd worden.

Von der Leyen gaf al eerder aan dat Europa moet werken aan normen en standaarden voor het toekomstige cloudlandschap met European Alliance for Industrial Data & Cloud. Maar onder de dynamiek van grote Duitse en Franse techplayers (BMW, Bosch, Siemens, Beckhoff …) en diverse cloud- en telecomproviders (Deutsche Telecom, Atos, OVH …) werd recentelijk Gaia-X als vzw boven de doopvont gehouden. Het doel van Gaia-X (met ondertussen 220 leden), is de Europse digitale soevereiniteit te garanderen door afspraken te maken over het gebruik van standaarden binnen een gereglementeerd en beveiligd ecosysteem waar zowel gebruikers, clouddiensten, datacentra, gelinkte partners collectief aan alle vereisten moeten voldoen.

 

Architecture of Standards

Jelle Hoedemaekers verduidelijkt. Ieder land heeft de mogelijkheid om hieraan mee te werken, in België zal dit gebeuren in het kader van GAIA-X for Belgium. Op het Europese niveau komen alle landen rond de tafel om voor ieder land en sector de beste standaarden en praktijken vast te leggen.

Gaia-X volgt een strakke tijdlijn, en wil tegen september al een aantal componenten lanceren. Een van de meest visuele is de Federated Catalogue. Jelle vergelijkt deze catalogus met een menu van Netflix. Als bedrijf zal je kunnen kiezen en klikken op een configurator met welke verschillende geaccrediteerde dienstenverleners, met welke protocollen, beveiliging, datacenterlocaties, je één of meerdere van je cloudplatformen gaat configureren.

Gaia-X for Belgium werd op 26 januari door Agoria gelanceerd. De regionale hubs laten er geen gras over groeien en komen in maart al met eerste bevindingen en voorstellen.

Organisatie|Verkoop|InfoInvent Media BV

Doorniksesteenweg 216 | 8500 Kortrijk

Sales :
+32 56 24 11 40 - Iris Devos
+32 56 24 81 91 - Aäron Couckuyt

Exhibition Support :
+32 56 24 59 46 - Virginie Deneckere

Exhibition Management :
+32 56 24 81 82 - Sven Mollie

Email
abiss@industrialfairs.com


Wanneer


Donderdag 3 oktober 2024
09.00 - 17.00

Waar


Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk

© Invent Media : All rights reserved - Privacy Policy
edit afsluiten