Call us
Een summit over Industry of Things maakt samen met IC4 van industriële cybersecurity en blockchain een topprioriteit
30/09/2020

Kurt Callewaert, Hoofd Onderzoek cybersecurity , Blockchain , AI for Business , Data Privacy & RPA bij Howest en initiatiefnemer van de Vlaio Proeftuin IC4 (een initiatief van Vlaio met o.a. Howest, Ugent, Cybersecurity Coalition …) vult samen met technologiepartners en stakeholders zoals Agoria het thema ‘Security of Things’ op ABISS2020 in. Uit een gesprek met Kurt kwamen volgende urgente, maar ook spraakmakende quotes, die iedere industriële organisatie meer dan ooit moet aanzetten tot inzichten en acties.

“Statista schat het aantal geconnecteerde apparaten, nodes en componenten in 2025 op 21,5 miljard. Het is geen geheim dat de meeste connecties van zelfs heel kritische bedrijven te weinig beveiligd zijn en de liabilities enorm. Bij de Belgische bedrijven onderscheiden we 2 types: enerzijds bedrijven die recent met een cyberaanval werden geconfronteerd en daar nu 24/7 op gefocust zijn, anderzijds ondernemingen die nu pas bewust worden wat er te wachten staat. Het is voornamelijk die de tweede groep, die cyberveiligheid voor IoT niet alleen moet agenderen, maar echt moet ageren.

Er is echter goed nieuws op komst waardoor de eerder slapende bedrijven verplicht zullen worden om actie te ondernemen. De markt zelf wordt getriggerd door de verplichte Security by Design. Op Europees niveau werden 2 normen uitgevaardigd, namelijk ISO27001 voor IT en IEC 62443 voor OT. Deze normen zijn van tel voor alle producenten en toeleverancier, die in de toekomst IoT-devices maken, plaatsen en vermarkten. Concreet wordt het in 2025 voor iedere fabrikant/integrator onmogelijk om nog aan IoT-projecten deel te nemen zonder de nodige certificering van zijn producten en diensten. Die certificering moet per component éénmalig aangevraagd worden en is geldig voor de volledige EU.”

 

We vroegen Kurt Callewaert verder ook hoe Belgische bedrijven op het vlak van beveiliging scoren tegenover de buurlanden. Concreet cijfermateriaal wordt tijdens de Expert Classes Security of Things in primeur bekend gemaakt, maar toch licht Kurt Callewaert al een tip van de sluier: “Het CCB of Centrum voor Cybersecurity beschikt over een 50-tal gespecialiseerde medewerkers. Nederland, slechts iets groter is dan ons land,  telt maar liefst 2.000 specialisten, 40 keer meer dus.”
Het is uiteraard allemaal een kwestie van budgetten en prioriteiten. Gelukkig is Vlaio in Vlaanderen de subsidieverstrekker voor cybersecurity, AI en blockchain en financieren ze proeftuinen en infosessies. Technologiefederaties zoals Agoria en Ondernemingsfederaties zoals Voka organiseren de nodige sessies in samenwerking met die proeftuinen. Maar ook op bedrijfsniveau verleent Vlaio individuele subsidies voor bedrijven, die prioriteit aan cybersecurity willen geven. Tijdens ABISS2020 kan u op de partnerstanden van IC4 demo’s en toepassingen van oplossingen ontdekken, gecombineerd met hands-on cases uit de realiteit. Een mooi voorbeeld hiervan vormt het traject van ventilatiespecialist Renson.


We hadden het met Kurt Callewaert tevens over blockchain op ABISS2020. “Blockchain is de technologie die de 4 valuedrivers voor Industrie4.0 triggert, meer bepaald Smart Solutions, Smart Products, Smart Supplychains en Smart Factories” verduidelijkt Kurt. “Als we het nu gemakshalve even over de supplychain mogen hebben. Blockchain als digitale layer of trust boven een ingewikkelde industriële toeleveringsketen betekent dat alle mogelijke transacties automatisch, snel,  gecodeerd en beveiligd verlopen. In secondes worden origines , wijzigingen, inbreuken en anomalieën gemeld worden aan wie dit moet en mag zien. In de machine- en vliegtuigbouw zijn recent al wat toepassingen geïntroduceerd die iedereen in staat stellen om de nodige certificeringen, onderhoudsacties, testen en de oorsprong van producten onmiddellijk en beveiligd vrij te geven. Zeg nu zelf, welke leverancier wil zomaar al zijn informatie delen met andere leveranciers zonder garanties dat gelimiteerd en veilig gebeurt. Howest fungeert ook hier zowel als voortrekker op opleidingsniveau en als incubator voor startups, die de technologie willen implementeren naar de markt.”

 

Momenteel worstelen veel supplychains met het Bullwhip-effect. Stel een order van 1.000 stuks komt binnen bij een OEM. Het betreft een uitzonderlijke, éénmalige bestelling, waarvoor de onderaannemer uit veiligheid en overenthousiasme 1.200 stuks vervaardigt. Een andere toeleverancier krijgt in de derde schakel een nog groter order binnen, dat hij countert met de productie van 1?500 componenten want je weet maar nooit. Wanneer u bij de laatste schakel subcontractors informeert, gaat die al naar 2.000 stuks …Het resultaat is dus overproductie, overbevoorrading, opslagkosten, verkeerde prijzen en ga zo maar door. Blockchaintechnologie meldt reeds op voorhand anomalieën en verwittigt dat dit een éénmalig incident is.

 

Op ABISS2020 vindt u niet alleen topsprekers rond deze onderwerpen, maar ook topspelers op het gebied van cybersecurity en blockchain zoals Siemens, Kaspersky, Huawei, enzovoort

Organisatie|Verkoop|Info



Invent Media BV

Doorniksesteenweg 216 | 8500 Kortrijk

Sales :
+32 56 24 11 40 - Iris Devos
+32 56 24 81 91 - Aäron Couckuyt

Exhibition Support :
+32 56 24 59 46 - Virginie Deneckere

Exhibition Management :
+32 56 24 81 82 - Sven Mollie

Email
abiss@industrialfairs.com


Wanneer


Donderdag 3 oktober 2024
09.00 - 17.00

Waar


Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk

© Invent Media : All rights reserved - Privacy Policy
edit afsluiten