Call us
Wordt het nu Cloud, Edge of Hybrid? 2021 is het jaar van de “intelligente rand”
26/01/2021

Het Internet of Things of IoT heeft een enorme impact op onze business modellen. Van de manier waarop we met divisies samenwerken tot de manier waarop we producten ontwikkelen, vervaardigen, servicen en verkopen tot het monitoren van alle processen. Denk maar aan het samensmelten van IT en OT,  datadriven maintenance, mass customization van 1000’en producten en real-time AI en analytics.

Kortom: het moet allemaal real-time, supersnel en super geconnecteerd en vooral veilig gebeuren om agile te zijn. En daar komt dan het discussiepunt binnen Industry of Things. Edge computing zorgt voor een grote revolutie bij hoe bedrijven hun verzamelde informatie opslaan en gebruiken.


Want bij edge computing wordt (een deel van) de data die geproduceerd wordt door IoT-apparaten, zo dicht mogelijk bij de bron van de gegevens in een soort van 'mini-datacenter'  opgeslagen en verwerkt. De rekenkracht die daarvoor in de cloud gezocht werd, wordt nu verplaatst naar de edge.

In plaats van deze data over langere routes naar datacenters of de cloud te sturen wordt deze data naar een edge server gestuurd. Op deze manier wordt de reactietijd enorm ingekort. Door de edge server wordt de data in realtime verwerkt op de egde. Hierdoor krijgt de snelheid een enorme boost en biedt edge computing een antwoord op de eerste uitdaging, tijd, van IoT.


Ook veiligheid wordt via edge computing steeds gegarandeerd. Door de (gevoelige) data binnen het eigen systeem te houden en niet naar de cloud te sturen wordt er met edge computing extra ingezet op veiligheid.

Maar goed…bedrijven zijn op zoek naar duurzame lange termijn oplossingen, en niet naar hype investeringen die om de haverklap moeten bijgestuurd worden. Uiteindelijk zorgen die speciale edge servers voor additionele investeringen in bandbreedte en veiligheid. De trend is , om in functie van de grootschaligheid, het budget en het stappenplan te kiezen uit twee oplossingen om de pil voorlopig te verzachten.

 
Heel wat spelers bieden een model aan waar kleine en lokale datacenters gaan samenwerken in functie van de geografische locatie van de sites, klanten en gebruikszones van de klant.  Deze modellen en instapformules worden standaard of tailor made uitgewerkt door zowel Cloud aanbieders als systeempartners. De voorspelling is uiteraard dat daar weer de grote Cloud providers met de meest uitgebreide formules en garanties gaan komen.

En tweede mogelijkheid, en de zogezegd meest geavanceerde, is Edge via 5G. Op het niveau van latentie, bandbreedte en veiligheid wordt hier het meeste verwacht. Concreet gaat het voor de industrie meestal over private 5G netwerken die worden geïnstalleerd. Voor robots in een magazijn, machines in een fabriek, is net zoals voor zelfrijdende auto’s in verkeer, de meest veilige en low-latency technologie nodig. Duidelijk is dat iedere fabriek rekening moet houden met de verschuiving van een stuk budget van cloud naar edge, of we het nu willen of niet.

Organisatie|Verkoop|InfoInvent Media BV

Doorniksesteenweg 216 | 8500 Kortrijk

Sales :
+32 56 24 11 40 - Iris Devos
+32 56 24 81 91 - Aäron Couckuyt

Exhibition Support :
+32 56 24 59 46 - Virginie Deneckere

Exhibition Management :
+32 56 24 81 82 - Sven Mollie

Email
abiss@industrialfairs.com


Wanneer


Donderdag 3 oktober 2024
09.00 - 17.00

Waar


Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk

© Invent Media : All rights reserved - Privacy Policy
edit afsluiten